تا چند سال پیش در سازمان های مختلف برای برگزاری انواع جلسات، انجام و پیگیری انواع امور، نیاز به حضور فیزیکی افراد بود و حتی امکان لغو جلسات با عدم حضور یکی از اعضا، وجود داشت. اما با پیشرفت گستردهی اینترنت و افزایش راههای ارتباطی، همچنین وجود افراد متخصص و خبره در زمینههای مختلف کاری در شهرها و مناطق مختلف و عدم امکان حضور این افراد در یک مکان واحد، معقولهی دورکاری به وجود آمد.
با توجه به فرهنگ موجود در اغلب سازمانها، مدت زمان زیادی نیاز بود تا دورکاری و فرهنگ آن، به صورت کامل در بین انواع سازمانها جا افتاده و از آنها استفاده شود؛ اما با شروع همهگیری ویروس کرونا، قرنطینههای سراسری و الزام به عدم تجمع در انواع محیطها، فرایند بکارگیری نیروها در سازمانها به صورت دورکاری، سرعت بسیار بیشتری پیدا کرده است؛ به طوری که میتوان گفت امروزه، با گذشت حدود دو سال از شیوع ویروس کرونا، کمتر سازمانی وجود دارد که از دورکاری و ابزارهای آن استفاده نکند.
البته که بکارگیری نیروها، پیگیری و انجام امور، برگزاری جلسات مختلف و ...، به صورت دورکاری، چالشهای خاص خود را نیز برای مدیران و برای کارکنان به همراه دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله پس از بیان مفهوم دورکاری، به بررسی اصول درست دورکاری، میپردازیم. با ما همراه باشید.
در نظر داشته باشید میتوانید مقالات مرتبط با دیجیتال مارکتینگ نوشته شده در بلاگ وستا را از اینجا مطالعه کنید
دورکاری را در لغت را میتوان هرگونه استفاده از ابزارهای دورکاری و وسایل ارتباطی مختلف مثل سیستمها و کامپیوترهای شخصی، تلفنها و ... برای انجام فعالیتهای شغلی و برقراری ارتباط اشخاص با مدیران، کارفرمایان، همکاران، مشتریان و... در محیط خارج از محل کار مانند خانه، فضاهای کار اشتراکی، کافهها و ... معنا کرد.
همچنین دورکاری این امکان را فراهم میکند تا پرسنل، از هرجا که بخواهند به صورت پاره وقت یا تمام وقت کار کنند و مدیران ضمن بهبود عملکرد سازمانشان، کنترل بهتری بر روی هزینهها داشته باشند. اصول و مقررات برای دورکاری، با توجه به نوع هر سازمان، میتواند متفاوت باشد اما دارای اصولی ثابت است که در این مقاله به بررسی اصول دورکاری به طور کامل میپردازیم.
استفاده از دورکاری دارای مزایای بسیاری است از جمله:
البته که باید در نظر داشته باشید در شرایط دورکاری چالشهایی نیز وجود دارد که باید به آنها توجه داشته و مانع از اثرگذاری بر روی عملکرد در زمان دورکاری شد. در زیر به بعضی از این چالشها اشاره شده است:
با رعایت اصول ثابت دورکاری، میتوان بیشترین استفاده را از مزایای دورکاری داشته و معایب آن را به حداقل رساند. به طور کلی اصول دورکاری، در همهی موارد مشابه میباشد و تفاوتهای کوچکی در جزئیات دارد.
از ملزومات زمان به کارگیری و استفاده از روش و شرایط دورکاری در همهی سازمانها، انتخاب یک مدیر اجرایی پروژه برای اجرای برنامههای دورکاری است. وجود مدیر اجرایی برای دورکاری، باعث میشود تا مدیران ردههای بالاتر، نظارت بهتری بر روی فعالیتهای کارکنان داشته باشند و همچنین کارمندان به دلیل داشتن هماهنگی بیشتر با مدیر اجرایی در دوران دورکاری، نظم بیشتری در کارها خواهند داشت.
با تعیین مدیر اجرایی دورکاری، هر مدیر پروژه باید برای کارمندان دورکار خود، خط مشی و سیاستهایی کلی تعیین کنند و اعضای تیم نیز ملزم به شناخت این موارد هستند. به عنوان مثال ارائه گزارش روزانه در انتهای ساعات کاری، یکی از این موارد میتواند باشد.
با وجود اینکه، استفاده از شرایط دورکاری درجهان، سابقهی 20 ساله دارد، هنوز هم برای کارمندان سازمانها نیاز به آموزش جامع دربارهی دورکاری احساس میشود و سازمانها ملزم به برگزاری این آموزشها بوده و پرسنل دورکار باید این آموزشها را به خوبی دریافت کرده و در زمان دورکاری از آنها استفاده کنند. یکی از مهمترین آموزشهایی که باید در برنامهی آموزشی سازمانها قرار گیرد، آموزش استفاده از ابزارهای دورکاری است؛ چرا که در زمان دورکاری، استفاده از این ابزارها، بیشترین اهمیت را داشته و در موفقیت آن، تاثیرگذار خواهد بود.
مقالهی " چرا هر کسب و کاری به وب سایت نیاز دارد؟ " نوشته شده در بلاگ وستا را میتوانید از اینجا مطالعه کنید.
بهتر است که هم کارمندان دورکار و هم مدیران، به طور دورهای برای سنجش عملکرد خود در زمان دورکاری، ارزیابیهای مستمری را در برنامهی کاری خود بگنجانند.
یکی از مواردی که امروزه رواج بسیاری دارد، به کارگیری افراد فریلنسر به صورت دورکار در سازمانها است. برای اطمینان از انجام تعهدهای کاری و همچنین اطمینان از پرداختها، بین طرفین باید یک قرارداد کتبی شامل مواردی مانند مسئولیتها و تعهدات کاری، میزان دستمزد پرداختی، مدت زمان انجام کارها و...، با امضای طرفین تنظیم شده و هر کدام یک نسخه از آن داشته باشند.
در ارتباط با عقد قرارداد، میتوانید مقالهی " قرارداد هوشمند " نوشته شده در بلاگ وستا را از اینجا مطالعه کنید.
تمام افراد دورکار سازمانها اعم از کارمندان رسمی و افراد فریلنسر که با سازمانها کار میکنند، با توجه به اینکه در زمان دورکاری، خارج از محیط کاری بوده و اطلاعات و دادههای سازمان، در اختیارشان قرار دارد، ملزم به رعایت سیاستهای حفظ امنیت اطلاعات هستند. همچنین سازمانها میتوانند برای اطمینان از عدم انتشار اطلاعات و دادههای خود در زمان دورکاری کارکنان، علاوه بر قید کردن این موضوع در قرارداد کارکنان، اقدامات امنیتی مانند قفل کردن اطلاعات از راه دور و موارد دیگر را اجرا کنند.
آخرین مورد و مهمترین اصول دورکاری، داشتن برنامه ریزی برای کارها است. احتمال رسیدن به موفقیت در دورکاری بدون داشتن برنامه ریزی منظم، تقریبا صفر است! افرادی که به صورت دورکاری کار میکنند، باید با برنامهریزی دقیق و کاربردی بتوانند تا حد امکان موثر و مفید واقع شوند. همچنین مطرح کردن سوالاتی مانند سوالات زیر، میتواند در زمان برنامه ریزی، برای کارمندان، بسیار کاربردی و موثر واقع شود:
تن مقال
تن مقال
تن مقال
شرکت دانش بنیان وستا از سال 1390 فعالیت خود را در قالب یک تیم فنی با همکاری عدهای از جوانان خلاق و مصمم شروع کرد، جوانانی که به دنبال فردایی روشن روی خط تکنولوژی آنچه آموخته بودند را تبدیل به کدهای برنامه نویسی سایت یا اپلیکیشن میکردند. به منظور حضور در رقابتهای بزرگتر تصمیم بر آن داشتیم که بعنوان یک شرکت فعالیت وسیعتری دنبال کنیم و این شد که شرکت وستا سیستم در قالب یک مجموعه فنی و مهندسی شکل گرفت و باعث شد حضور ما در جامعه فناوری ایران پر رنگتر شود، با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی بیشتر به اینترنت وستا توانست با ارائه تکنولوژیها و فناوریهای بهروز بعنوان یک شرکت دانشبنیان شناخته شود و خود را در لیست برترین شرکتهای ایران قرار دهد. ما در خانوادهی بزرگ وستا متشکل از چندین تیم از لاینهای خدماتی برای تحقق رویاهایمان تلاش میکنیم و در کنار یکدیگر از تماشای آنچه روزی تصور کرده بودیم و حالا به آن تجسم بخشیدهایم لذت میبریم. اکنون آمادهایم تا با ارائه دانش و تخصص خود بر پایه تکنولوژیهای مدرن به مشتریان و کارفرمایان عزیز خدمترسانی کنیم.
خدمات طراحی سایت وستا
خدمات طراحی اپلیکیشن وستا
از وستا بیشتر بدانید
نمادها و مجوزهای وستا
Hello[at]Vestateam.net
تمام حقوق این سامانه برای شرکت وستا رهاورد طاها محفوظ بوده و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد © 2011-
Design and Development by △ @faridRezvani © Ғ Δ R I D R Σ Z V Δ Π I ┗Δ